Vakantieboeken over planologie
15 oktober 2009 
in Ruimte

Vakantieboeken over planologie

Op deze pagina heb ik een aantal boeken op een rij gezet die – al dan niet tussen de regels door – over planologie gaan. Naast fictie ook boeken die zijn gebaseerd op journalistiek of wetenschappelijk onderzoek. Voor de ‘vakantieplanoloog’.

Hoe God verdween uit Jorwerd
Hoe God verdween uit Jorwerd beschrijft het dorp Jorwerd tussen 1945 en 1995. Aan de hand van interviews met dorpsbewoners en andere onderzoek beschrijft Geert Mak hoe het dorpsleven in die tijdsperiode veranderde: boeren die ermee stoppen, de winkels die het steeds moeilijker krijgen wanneer mensen hun inkopen in de stad gaan doen en de invloed van nieuwe bewoners die in het dorp komen wonen. Lees meer op de website van Geert Mak.

Lelystad
Auteur Joris van Casteren combineert in dit boek een beschrijving van zijn jeugd in Lelystad met historisch onderzoek naar het onstaan van de stad. Ook zocht hij voor het schrijven van dit boek de bekenden uit zijn jeugd op. Het resultaat is een erg mooie beschrijving van een stad die vol goede bedoelingen is neergezet, maar niet erg uit de verf kwam. Meer over het boek op Bol.com. Zie ook de uitzending van Andere Tijden over Lelystad

Het leed dat winkelen heet
Een boek dat onder meer gaat over de teloorgang van een winkelcentrum en de projectontwikkelaars die op de plek een nieuwe meubelboulevard willen bouwen. Het boek is fictie, maar deels gebaseerd op onderzoek en ervaringen uit de echte wereld. Meer over het boek op de website van uitgeverij Balans.

Spelen met vandaag
Deze roman gaat over een wethouder van woningbouw in een grote stad. Nadat hij een affaire begint met een jonge vrouw bindt hij samen met haar de strijd aan tegen projectontwikkelaars om het hofje waarin zij woont van de sloophamer te redden. Daarbij brengt hij zijn positie als wethouder in gevaar. Auteur: Hemmo Drexhage.

Oosterschelde windkracht 10
Dit boek gaat over discussie over het laatste stuk van de Deltawerken: de oosterscheldekering. Het tweede deel van het boek van Terlouw speelt 20 jaar na de overstroming. Waar de oudere generaties de veiligheid belangrijk vinden, voeren jongeren acties voor het behoud van de natuur en mossels voor de visserij in de Oosterschelde. En met succes, want uiteindelijk werd er een alternatieve Oosterscheldekering gerealiseerd.
Lees meer over het (kinder)boek op Wikipedia. Meer over de Oosterscheldekering.