Page content

Folder over alcohol in het verkeer

article content

Folder over alcohol in het verkeer

In het kader van een inleiding verkeerskunde heb ik in november 1999 samen met een aantal studiegenoten een folder in elkaar gezet over alcohol in het verkeer. De tekst van de folder is hier te lezen.

Heb je gezopen? Pak het OV, of ga lopen!

Je kent het wel: Tijdens de feestdagen gezellig met familie aan tafel, lekker eten en drinken. Hoe verder de avond vordert, hoe gezelliger het wordt. De nodige hapjes en drankjes vinden gretig aftrek en de stemming komt er al flink in. Rond een uurtje of twaalf wordt het tijd om de kroeg in te duiken, gezellig met wat vrienden. een pilsje pakken. Vaak wordt je dan gedwongen de auto te pakken aangezien er ’s nachts niet overal treinen rijden en fietsen vaak best een eindje is als je een beetje leuke kroeg wilt hebben. De meeste jongeren denken vaak dat ze wel een pilsje kunnen drinken als ze nog moeten rijden. Maar één pilsje smaakt naar meer! Van 1 gaat het naar 3 en van 3 naar 8 pils. Om over de rest nog maar te zwijgen. Hierna stapt men vrolijk, want dat ben je dan wel, achter het stuur. Je rijvaardigheid is door de drank echter flink afgenomen, waardoor je je eigen leven in gevaar brengt. En bedenk wel dat,als je na een avondje stappen nog een stel vrienden in de auto hebt, je ook verantwoordelijk bent voor hen. Je moet er toch niet aan denken dat hen iets overkomt door jouw schuld! Bovendien breng ook nog eens andere, onschuldige, weggebruikers in gevaar.

Iedereen weet, dat je mag autorijden wanneer er niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed zit. Afhankelijk van gewicht en geslacht is dit gelijk aan 1 tot 3 glazen bier. Maar zelfs bij deze hoeveelheden word je bewustzijn en reactievermogen al beïnvloed. Met andere woorden: Ook als je maar één glas gedronken hebt kun je al een ongeluk veroorzaken. Je hoeft de krant maar open te slaan of je komt altijd wel berichtjes tegen over jongeren die zich onder invloed doodrijden of ernstig letsel oplopen door het rijden onder invloed.

Alcohol is niet alleen schadelijk als je nog het verkeer in moet, maar ook is het niet goed voor je gezondheid. Alcohol heeft een slechte invloed op de hersenen: je kunt bijvoorbeeld een black-out krijgen. Je weet dan achteraf niet meer wat je gedaan hebt. Als je jarenlang te veel drinkt kunnen je hersenen zelfs blijvend beschadigd raken, zodat je al op jonge leeftijd last krijgt van geheugenverlies.

Als jij na een avondje stappen nog moet rijden bedenk dan van tevoren dat je dan niet moet gaan drinken. Dan kun je van  tevoren kiezen: rijden of drinken. Denk niet: “één biertje dat kan wel” want één smaakt vaak naar meer. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen enorm zijn: een boete, je rijbewijs kwijt, jezelf en anderen doodrijden of een ongeluk veroorzaken waarbij je ernstig letstel oploopt.

Prettige feestdagen!

Alcohol Folder

Ritske Dankert
Ritske Dankert is oprichter van De Beleidsexpert en De Corporatiestrateeg. Hij helpt beleidsmakers en corporatiestrategen met tips voor meer impact en draagvlak. Ritske heeft 14 jaar ervaring met het maken en uitvoeren van beleid voor meer dan 30 overheden, corporaties en andere maatschappelijke organisaties. Hij vindt het leuk wanneer je reageert op zijn blogs :-)

Comment Section

0 reacties op “Folder over alcohol in het verkeer

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: