Wittenberge is een stadje van 20.000 (voorheen 30.000) inwoners. Wittenberge ligt in het noordoosten van de voormalige DDR, tussen Hamburg en de Duitse hoofdstad Berlijn. Op deze pagina meer informatie over deze krimpende stad.
Geschiedenis & Werkgelegenheid
Tot de val van de muur bestond de werkgelegenheid vooral uit industrieel werk. Na 1989 bleek deze industrie hopeloos verouderd. Bedrijven als RAW en Singer (van de naaimachine) sloten hun deuren. Vandaag de dag heeft Wittenberge desondanks nog een functie als regionaal ontwikkelingscentrum. Grootste werkgever is Deutsche Bahn. Alle dubbeldek-treinstellen van Deutsche Bahn komen regelmatig langs in Wittenberge voor onderhoud. Ook voert men restauratie van oude treinstellen uit, zodat deze er weer als nieuw uitzien.
Opbouw van de stad
Wittenberge bestaat uit een Altstad, de daaromheen gelegen vroege uitbreidingen (w.o. het Jahnschulviertel en het Packhofviertel) en de 'plattenbau-siedlungen' die ten tijde van de DDR zijn gebouwd.
Omgaan met krimp
De stad is in de jaren na de val van de muur ontzettend gekrompen. Tussen 1989 en 2000 bedroeg het krimpingspercentage 22,6%. In 2001 heeft het gemeentebestuur voor het eerst een plan voor het omgaan met de krimp geschreven. Volgens de plannen moesten de naoorlogse flatwijken tegen de grond, terwijl het wonen in de binnenstad zou moeten worden gepromoot. Net als in veel andere Oostduitse steden is de binnenstad van Wittenberge tijdens de DDR periode verwaarloosd. Het socialistische ideaal was een gelijke woning voor iedereen, en daarin pasten de gedifferentieerde binnensteden niet. Daardoor is het begrijpelijk dat veel Oostduitsers liever in hun, kwalitatief veel betere, plattenbauwoning willen blijven.
De plannen van de gemeente werden in 2001 dan ook niet met gejuich door de bevolking ontvangen. Daarnaast bleek het plan financieel niet haalbaar. Naast veel slopen in de buitenwijken was er namelijk ook veel nieuwbouw en restauratie van binnenstadwoningen in opgenomen.
In 2002 heeft men een nieuw plan geschreven. De doelstelling dat het accent meer op de binnenstad moet komen te liggen is daarin gehandhaafd, maar de buitenwijken blijven voorlopig grotendeels staan.
Momenteel is men bezig om het eigen woningbezit in de binnenstad aantrekkelijker te maken. Dit gebeurt niet alleen door subsidies, maar ook door mensen het regelwerk uit handen te nemen. Net als in Nederland zijn de Duitse procedures voor het bouwen van een huis vrij tijdrovend en complex. De gratis "Baulots" van de gemeente begeleid mensen hierbij en neemt hen daarmee veel werk en zorgen uit handen.
Ook aan de omgang met lege plekken in de binnenstad is gedacht. Men wil de binnenstad gezellig en compakt houden. Daarom worden gaten in de bebouwing die zijn ontstaan door het slopen van leegstaande woningen zoveel mogelijk dicht gemaakt met kunst of groen.
Sinds het debacle van de eerste plannen uit 2001 worden bewoners actief bij de plannen betrokken. Ze kunnen samen met architecten ideeën aandragen en uitwerken. Ook worden de mensen met een speciale krant over de Stadtumbau op de hoogte gebouden.
Links
Via de onderstaande links is meer informatie over de stad Wittenberge te vinden.