Page content

Woningcorporaties: Doen of Regelen?

article content

Woningcorporaties: Doen of Regelen?

De term ‘maatschappelijk ondernemerschap’ is de laatste jaren ingeburgerd in de corporatiesector. Het begrip duidt daarbij zowel op de bijzondere positie van de corporaties (als speler tussen overheid, markt en maatschappij), als op een manier van werken (er wordt op een ondernemende wijze gewerkt aan het verwezenlijken van de maatschappelijke doelen). In discussies en onderzoeken over woningcorporaties ligt de nadruk sterk op de institutionele kant. Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de invulling van het ondernemen zelf: welke missie heeft een maatschappelijk ondernemende woningcorporatie en hoe kan zij haar organisatie zo inrichten dat zij die missie kan vervullen?

Binnen de onderzoeksgroep MOVe van de TU Delft ontstond behoefte om meer aandacht te geven aan de consequenties die een positie als maatschappelijke onderneming heeft voor de organisatie van corporaties. Op basis van een studie naar het begrip maatschappelijk ondernemerschap, de rol van maatschappelijke ondernemingen in een welvaartssysteem en een analyse van ‘eisen’ die maatschappelijk ondernemen stelt aan de organisatie, is een Manifest opgesteld. Het Manifest bestaat uit acht uitdagingen in de vorm van stellingen over de rol van corporaties als maatschappelijke onderneming en de daarvan afgeleide uitdagingen voor hun organisatie op verschillende aspecten (cultuur, structuur, systemen, human resources en leiderschap).

Het MOVe manifest is geschreven door Vincent Gruis (redactie), Gerard van Bortel, Ritske Dankert, Susanne van Halteren, Mariëtte Heemskerk, Gijs Hoofs, Reinier van der Kuij, Arne van Overmeeren en Sake Zijlstra.

Studie MOVe Manifest

Ritske Dankert
Ritske Dankert is oprichter van De Beleidsexpert en De Corporatiestrateeg. Hij helpt beleidsmakers en corporatiestrategen met tips voor meer impact en draagvlak. Ritske heeft 14 jaar ervaring met het maken en uitvoeren van beleid voor meer dan 30 overheden, corporaties en andere maatschappelijke organisaties. Hij vindt het leuk wanneer je reageert op zijn blogs :-)

Comment Section

0 reacties op “Woningcorporaties: Doen of Regelen?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: