Page content

Jonge Socialisten bestormen Breda

article content

Jonge Socialisten bestormen Breda

Artikel uit BN/DeStem van 21-09-2002
Door Bas Kock

Zaterdag 21 september 2002 – BREDA – Ze noemen zich de waakhond van de beginselen van de sociaal-democratie. Een mondvol, maar eigenlijk willen ze gewoon dat jongeren in Breda zich wat meer voor politiek gaan interesseren. De Jonge Socialisten, vóór meer sociale woningbouw, tégen de vaste horecasluitingstijden.

Zeventien leden telt de gloednieuwe Bredase afdeling van de Jonge Socialisten. Kritische jongeren, zoals Ritske Dankert (21), Colinda Dijkstal (18) en Sjef Kuijsters (23). Ze willen meepraten over dingen die in de stad gebeuren. En niet alleen dat, ze willen ook invloed hebben.

De Jonge Socialisten onderschrijven de beginselen van de PvdA, maar zijn een onafhankelijke politieke jongerenorganisatie. Er zijn twintig afdelingen in Nederland, met een landelijk bestuur dat zetelt in de hoofdstad. Noem ze de luis in de pels van de PvdA, de waakhond en kweekvijver voor ideeën.

Foute keuzes

“Mijn drive is dat er zoveel foute keuzes worden gemaakt. Ik wil niet alleen klagen maar zelf een bijdrage leveren aan veranderingen”, zegt Sjef, student bestuurskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Ritske, student sociale geografie: “Als je dat ziet krijg je de neiging om mee te discussiëren. In de politiek worden de keuzes gemaakt, dus daar moet je je mening kwijt.”
De Bredase afdeling van de PvdA reageerde volgens de Jonge Socialisten enthousiast op hun initiatief: “Ze waren er heel blij mee. Maar ja, ze kunnen natuurlijk ook niet anders. Het is voor een partij altijd goed dat er niet alleen grijze duiven bezig zijn.”
De Jonge Socialisten zijn zich nog volop aan het inleven in de Bredase politiek. Een paar ideeën hebben ze al wel. Méér sociale woningbouw, méér voorzieningen en inspraak voor jongeren en afschaffing van de vaste sluitingstijden voor de horeca. En de haven, die moet gewoon dicht blijven. “Want”, zegt Sjef, “dat is zó’n prestigeproject. Die miljoenen kun je in de stad beter investeren. Bijvoorbeeld door al die krotten van schoolgebouwen op te knappen.”

Volwassen

Dus ze zijn er nog wel, jongeren die zich interesseren voor politiek. “Ik heb het gevoel dat ik uit de pubertijd ben”, zegt Colinda, student bedrijfsadministratie. “Het is tijd om volwassen te worden. En als je dan toch tijd in een hobby wilt steken, dan kun je die maar beter nuttig besteden.”
“Het lijkt wel of je je er tegenover vrienden voor moet schamen dat je een mening hebt”, vindt Sjef. “Maar ik ben er echt trots op dat ik bij de Jonge Socialisten ben. En als je op een feestje met vrienden een discussie aangaat, dan blijkt ineens toch dat iedereen een mening heeft.”
De discussie op gang brengen, jongeren laten nadenken en meepraten. Dat is wat de Jonge Socialisten graag willen. De aftrap vindt aanstaande woensdag plaats in café ’t Klapcot aan de Haven met een discussie-avond over jongerenhuisvesting en de horeca-sluitingsijden. Vanaf 20.00 uur gaan verschillende gasten met elkaar in discussie. Iedereen is welkom en kan aan de discussie meedoen. De band Stash geeft aan het einde aan de avond een optreden. Jongeren die meer informatie willen over de Jonge Socialisten of lid willen worden kunnen op internet terecht.

Ritske Dankert
Ritske Dankert is oprichter van De Beleidsexpert en De Corporatiestrateeg. Hij helpt beleidsmakers en corporatiestrategen met tips voor meer impact en draagvlak. Ritske heeft 14 jaar ervaring met het maken en uitvoeren van beleid voor meer dan 30 overheden, corporaties en andere maatschappelijke organisaties. Hij vindt het leuk wanneer je reageert op zijn blogs :-)

Comment Section

0 reacties op “Jonge Socialisten bestormen Breda

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: